HELP 
FAQ Titel
 Veel gestelde vragen

FAQ introductie
  • Op deze help pagina vindt u veel gestelde vragen en de bijbehorende antwoorden over Grootboek Afletteren.

Vragen en antwoorden over Grootboek afletteren
  • Welke mutaties worden getoond?
    Op het tabblad "Grootboekrekeningen" is een grootboekrekening geselecteerd. Op dit tabblad worden de mutaties, die geboekt zijn binnen de ingestelde jaar en periode grenzen, op die grootboekrekening getoond.
  • Welke periode en jaar kan ik instellen?
    Iedere periode en jaar waarin geboekt is kan geselecteerd worden. Het is ook mogelijk om de mutaties van meerdere jaren te tonen. De periode en het jaar kunnen gewijzigd worden, zelfs als u bent begonnen met afletteren. Druk op [Toepassen] om de gewijzigde instellingen door te voeren.
  • Hoe kan ik de handmatig mutaties afletteren?
    Let op: u dient zelf te bepalen welke regels bij elkaar horen
    1. Stel de gewenste periode/jaar selectie in.
    2. Kies eerst het keuzerondje "Niet afgeletterde mutaties" boven het overzicht van mutaties.
    3. Selecteer de eerste mutatie van een groep van mutaties die bij elkaar horen. Klik daartoe op de betreffende mutatieregel.
    4. Druk op de knop [Nieuwe aflettercode], die zich onder het overzicht van mutaties bevindt, om een nieuwe aflettercode klaar te zetten. Deze aflettercode gaat toegekend worden aan een aflettergroep. Dat is een groep van mutaties, bijvoorbeeld een opboeking en drie afboekingen, die samen het saldo 0,00 opleveren.
    5. Druk dan op de knop [Afletteren] of toets [Enter]. De aflettercode wordt in de mutatieregel geplaatst. Het saldo van de aflettercode wordt bijgewerkt. Het "saldo aflettercode" wordt onderaan het scherm getoond.
    6. Selecteer de volgende mutatie van de groep van mutaties die bij elkaar horen. Klik daartoe op de mutatieregel.
    7. Herhaal stap 4 en 5 voor alle mutatieregels die bij elkaar horen, of vink meerdere regels aan om de mutatieregels die bij elkaar horen samen te selecteren. Druk vervolgens op [Afletteren] om de groep van regels in één keer af te letteren.
    8. Als het saldo van de aflettercode op 0,00 uitkomt, dan is het afletteren van deze aflettergroep voltooid.
    9. Druk op [Nieuwe aflettercode] voordat u de volgende groep van mutaties gaat afletteren.
  • Hoe kan ik de mutaties automatisch afletteren?
    1. Stel de gewenste periode/jaar selectie in.
    2. Kies eerst het keuzerondje "Niet afgeletterde mutaties" boven het overzicht van mutaties.
    3. Druk op de knop [Automatisch afletteren]
    4. Druk op [OK].
  • Hoe kan ik tijdens het afletteren het overzicht behouden?
    Toets regelmatig [F5] om de regels op het scherm te verversen. Aflettergroepen die geheel zijn afgeletterd worden dan niet meer getoond. Gebruik de optie "Afgeletterde mutaties" om de geheel afgeletterde regels te raadplegen.
  • Hoe kan ik de volgorde zetten op mutaties met gelijk maar tegengesteld bedrag?
    Klik met de rechtermuisknop op het overzicht van mutaties en kies "Volgorde". In het dialoogvenster Volgorde kiest u "Bedrag (absoluut)". Mutaties met gelijk bedrag en mutaties met gelijk maar tegengesteld bedrag worden nu bij elkaar getoond.
  • Hoe kan ik de volgorde zetten op mutaties die bij elkaar horen?
    Klik met de rechtermuisknop op het overzicht van mutaties en kies "Volgorde". In het dialoogvenster Volgorde kiest u "Boekstuk". Mutaties met gelijk boekstuk worden nu bij elkaar getoond.
  • Hoe kan ik een aflettercode verwijderen uit een mutatieregel?
    Selecteer de regel en druk op de knop [Niet afletteren] of toets [Enter]. De aflettercode wordt uit de regel verwijderd.
  • Hoe kan ik een aflettercode van een mutatieregel wijzigen?
    Selecteer de regel en druk op de knop [Niet afletteren] of toets [Enter]. De aflettercode wordt uit de regel verwijderd. Druk op de knop [Nieuwe aflettercode] en daarna op de knop [Afletteren].
  • Hoe kan ik een regel aan een andere aflettergroep toewijzen?
    Selecteer de regel en druk op de knop [Niet afletteren] of toets [Enter]. De aflettercode wordt uit de regel verwijderd. Om de mutatieregel aan een ander aflettergroep toe te wijzen klikt u eerst op een regel van die aflettergroep. De aflettercode van die groep wordt nu de actieve aflettercode. Dat is zichtbaar in het veld "Aflettercode". Klik nu met de linkermuisknop op de regel die de andere aflettercode moet krijgen en druk op [Afletteren] of toets [Enter]. De regel wordt toegevoegd aan de aflettergroep.
    Let op: Ga niet met de pijltjestoetsen scrollen door het overzicht van mutatieregels. Als u daarbij een andere aflettergroep passeert, dan wordt de aflettercode van die groep de actieve aflettercode.
  • Wat moet ik doen als er regels overblijven?
    De mutaties, die na het afletteren overblijven op een grootboekrekening, zijn de posten waarmee nog iets moet gebeuren in de administratie. Het kunnen bijvoorbeeld posten zijn die nog betaald moeten worden, of posten die pas afgeboekt kunnen worden als het afschrift van de bank ontvangen is. Dit zijn de mutaties die het saldo van de grootboekrekening bepalen, nadat alle andere mutaties tegen elkaar zijn weggestreept.